Jar je ideálne obdobie na výrobu žihľavového octu, ktorý môžeme používať až do najbližšej jari. Je to veľmi zdravá kombinácia surovín prospešná pre celé telo, ako zvnútra tak zvonka.
Potrebujeme:
500 ML jablčného octu
6 hrstí čerstvých žihľavových koncov
Postup:
Žihľavové vršky jemne nakrájame a vložíme do sklenenej fľaše. Zalejeme octom tak, aby boli ponorené. Necháme stáť až 4 týždne na tmavom mieste za občasného miešania. Potom scedíme. Ocot skladujeme v chladničke.
Užívame:
Ocot používame do letných šalátov a studenej kuchyne. Zároveň ho po zriedení s vodou môžeme vmasírovávať do pokožky hlavy pre podporu rastu vlasov. Ak máte ťažkosti s krvinkami, pečeňou, obličkami, alebo trávením a nafukovaním, môžete piť ocot nalačno každé ráno 1 čl do 100ml vody počas troch týždňov. Pitie octu tiež prispieva k podpore metabolických procesov v tele, a preto je vhodným doplnkom pri cielenej strate hmotnosti.
Články
Vyhľadávanie