Ako si vyrobiť vanilkový extrakt

Cukrárky, aj nadšené gazdinky sa ma pýtali na nejaký dobrý tip na prírodné príchute a extrakty.
Tak sme skúšali. Najsilnejší výťažok z byliny, dostaneme vždy maceráciou silným alkoholom. Vložili sme teda otvorený a pokrájaný vanilkový struk do alkoholu a vznikol úžasný vanilkový extrakt, resp valnilková príchuť do pečenia. Ak by ste si zvolili rum, máte 2 v 1.

Potrebujeme:

  • 2 vanilkové struky
  • 100ml vodky, brandy, alebo rumu

Postup:

Vanilkové struky rozrežeme a dobre pokrájame. Vložíme do sklenenej nádoby a zalejeme alkoholom.
Za občasného pretrasenia macerujeme 4 týždne. Potom starostlivo precedíme cez gázu, alebo jemné sitko.
Vanilkový extrakt pridávame do prípravy jedál podľa receptov.

Je to vaša vlastná domáca ingrediencia!