Sedmokráskový sirup

Obdobie: apríl

Potrebujeme:

600 - 800 kvetov sedmokrásky obyčajnej

2,5 l prevarenej, vychladenej vody

1 citrón 2,5 kg cukru (rafinovaný, nerafinovaný, kokosový...)

45 g kyseliny citrónovej alebo šťava zo 4 veľkých citrónov

Postup:

Kvety sedmokrásky dáme do veľkej zaváraninovej fľaše, zalejeme prevarenou, vychladenou vodou, pridáme olúpaný a nakrájaný citrón a odložíme na 24 hodín. Výluh dobre precedíme, pridáme cukor a prihrievame na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme kyselinu citrónovú alebo precedenú citrónovú šťavu. Ešte chvíľu povaríme, tesne pred varom odstavíme, naplníme fľaše a dobre uzavrieme.

Sirup je veľmi jemný, voňavý. Presne taký, ako samotné kvietky sedmokrásky.