Lipový sirup

Obdobie: máj-jún

Potrebujeme:

10 hrstí lipového kvetu

1 – 2 citróny (podľa veľkosti)

100 ml citrónovej šťavy alebo 100 g kyseliny citrónovej

5 kg cukru (trstinového, kokosového, medu, ...)

prevarenú vychladenú vodu 

Postup:

Lipový kvet dáme do veľkej zaváraninovej fľaše (3,5l), zalejeme prevarenou, vychladenou vodou, pridáme olúpaný a nakrájaný citrón a odložíme na 24 hodín. V hrnci prevaríme 1,5 l vody, pridáme cukor a vlejeme precedený výluh. Miešame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme kyselinu citrónovú alebo precedenú citrónovú šťavu. Ešte chvíľu povaríme, tesne pred varom odstavíme, naplníme fľaše a dobre zatvoríme. Vyjde nám cca 7 – 8 litrov sirupu. Pomery si vydelíme na základe našej potreby, ale čím viac, tým lepšie. Potešíme priateľov.