Levanduľový sirup

Obdobie: jún-júl  

Potrebujeme:

kvet levandule lekárskej (toľko, koľko sa vám zmestí)

1 l prevarenej vody

2 limetky

1 ks celej škorice

20 g kyseliny citrónovej

1,5 kg cukru (akéhokoľvek, alebo medu)

Postup:

Kvet levanude lekárskej zalejeme 1 l prevarenej, vychladenej vody, pridáme 2 limetky bez kôry a 1 celú škoricu. Necháme lúhovať 24 hodín (ideálne v chladničke, aby sme predišli skysnutiu). V hrnci prevaríme 0,5 l vody, pridáme 1,5 kg cukru (akéhokoľvek, alebo medu) a vlejeme precedený výluh. Miešame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a potom ešte pridáme 3 PL čerstvej citrónovej šťavy alebo 20 g kyseliny citrónovej. Tesne pred varom odstavíme, naplníme fľaše a dobre zatvoríme.

Škoricu pridávame na zjemnenie mdlej chute levandule, limetka sirup osvieži. Na konci pridávame citrón len kvôli konzervácii, ak budete sirup skladovať v chladničke, tak citrón pridávať nemusíme. Sirup je svieži, má nádhernú farbu a chutí ako sladké leto.