Keď páli záha

Akonáhle Vás niečo trápi ohľadom trávenia, či už nadúvanie, plynatosť, ťažký žalúdok alebo pálenie záhy, niečo nebude úplne správne fungovať.

Čo je pálenie záhy?

Je to návrat časti obsahu žalúdka do pažeráka a to vyvoláva pálenie v hrdle a bolesť na hrudníku. Sliznica pažeráka nie je chránená voči kyseline chlorovodíkovej, ktorá nám zabezpečuje trávenie, tak ako sliznica žalúdka. Je zraniteľná, môže dôjsť k jej poškodeniu, ktorého výsledkom môže byť zápal, vred alebo nádorové ochorenie.

V prvom rade vždy riešime duševnú príčinu. Žalúdok, oblasť solar plexus, je miesto, ktoré vyjadruje sebavedomie, spoľahnutie sa, dôveru. Je to sídlo pocitov a emócií. Je to vzťah k všetkým, ktorým sme ublížili my, najskôr z vlastného strachu a nedôvery k sebe. Je to centrum sily. Prebieha tu premena energie z vonkajšieho prostredia (pocity, jedlo) na energiu vnútornú (vitalita, sila) a to všetko za asistencie elementu ohňa, takže vzniká teplo a my sa “rozpíname”, rastieme vnútorne, nie len silou, ale aj intelektom. Ten oheň nám niečo našepkáva. Je to tráviaci oheň, o ktorom sme si už veľakrát písali.

Ráno, pri raňajkách netreba zahasiť tráviaci oheň tuhou stravou, ale naopak, zapáliť ho môžeme kašovitou a obilninovou stravou. Strava, ktorá nám šancu na pálenie  zvyšuje, by nemala byť pre nás pravidelná. Je to čokoláda, alkohol (najmä pred spaním), káva, coca-cola, pivo, mlieko, soľ a slané jedlá, vyprážané a ťažko stráviteľné jedlá ako napríklad červené mäso.

Rovnako pálenie vyvoláva aj rýchle prejedenie sa, ležanie na pravej strane po jedle, brušná obezita, nesprávne dýchanie...

Ako si pomôžete

Obmedzte spotrebu tukov, mliečnych výrobkov, nejedzte naraz príliš veľa, nejedzte príliš neskoro, zvýšte príjem vlákniny, vyhýbajte sa citrusom a pikantným jedlám. Prestaňte fajčiť.

Aspirín a Ibuprofen rovnako môžu vyvolávať pálenie záhy.

Ak vás začne páliť záha 

- Vypite pohár vody (nesýtenej neminerálnej nesladenej)

- Ostaňte vo vzpriamenej polohe (neľahajte si)

- Necvičte, nenamáhajte sa, dýchajte a pokojne si povoľte opasok

- Nedávajte si sódu bikarbónu! Radšej dôkladne požujte mandle bez šupky

- Vypite šálku zázvorového čaju, fenykel, aníz alebo škoricu, či sladké drievko

- Pite šťavu z mrkvy, cvikly alebo surových zemiakov

- Jedzte probiotiká

- Pite acidko (pripravte si svoj vlastný kefír z tibetskej huby)

Pri dlhodobých, chronických ťažkostiach sa liečte pravidelným pitím bylinných čajov, ktoré podporujú trávenie, resp. vylučovanie tráviacich štiav, ako je napríklad kurkuma, zázvor, harmanček, medovka, mäta, rebríček, zemežlč, pyštek, nechtík, lipkavec, pamajorán alebo ostružina.

Nezabúdajte, že pri pití jednodruhových čajov treba byť opatrní, vždy je lepšie zmiešať si 5 - 8 podobných bylín pri chronickom stave a do 4 bylín pri akútnom stave. 

Pálenie záhy môže byť aj následok bakteriálnych infekcií, napr. helicobakter pylori, nechajte sa vyšetriť lekárom. Hlavne, nemajte stres, žite zdravo a myslite v prvom rade na seba, svoje zdravie a svoj pokoj.

Zdroje: I. Bukovský, J. Eleková, D. Dugas




Súvisiace produkty