Fenikel obyčajný - Foeniculum Vulgare

Fenikel je významnou dvojročnou bylinou, ktorá je pre nás dobre dostupná či už v podobe semien, alebo buľvy. Pestovali ho už starí rimania, ktorí jeho účinky využívali v kuchyni, aj vo fytoterapii.
Oberáme dozreté okvetné lístky s plodmi, ktoré starostlivo očistíme a skladujeme na suchom mieste.

Fenikel je

- Karminatívum (uvoľňuje plynatosť)
- Antispazmolitikum (uvoľňuje kŕče hladkého svalstva)
- Aromatikum
- Afrodiziakum
- Diuretikum (močopudný)
- Antiseptikum (protizápalový)
- Antioxidant
- Expektorans (uvoľňuje hlien)
- Laktagogum (mliečne žľazy)

Plody obsahujú
- Anethol
- Fenchon
- Silica
- Kyselina anízová
- Kyselina pantoténová
- Kyselina listová
- Vápnik
- Sodík
- Draslík

Účinky
- Plynatosť, nadúvanie
- Vysoký tlak
- Menštruačné kŕče
- Dusivý kašeľ, astma
- Zastavenie krvácania
- Znižovanie hladiny holesterolu
- Zažívacie ťažkosti
- Zápal kĺbov
- Podpora imunity
- Zápacha
- Cukrovka

Využitie
Bylinka je vhodná pre deti aj dojčiace matky v čajovej zmesi. Jej éterické oleje priaznivo pôsobia na tvorbu materského mlieka. Rovnako uvoľňujú kŕče hladkého svalstva a teda kŕče žalúdka, čriev a maternice. Obklady z feniklu používame na unavené oči. Drvené semeno používame v kuchyni ako koreninu. Hovorí sa, že je dobré užívať semeno každý deň na špičku noža. Nakrájanú vňať používame do šalátov a k prílohám. Má vysoký obsah vitamínu C a má protirakovinové účinky. Buľvu používame bežne v kuchyni na rôzne spôsoby.

Z feniklu vyrábame
- Feniklovú vodu (zápal očí)
- Olej
- Tinktúru
- Čaj
- Obklady




Súvisiace produkty