Obľúbený záhradný krík, ktorého plody sú výživné a zdravé. Z rastliny používame nielen plody, ale aj lístky, ktoré sušíme a používame do čajových zmesí. Listy zbierame od mája do júna (ideálne v čase kvitnutia kríku) , plody od júla do augusta. Pri zbere listov dbáme na to, aby kríku zostali aspoň 2/3 listov pre výživu plodov. Listy posekáme a presušíme. Ríbezľa nie je toxická, takže je vhodná na bežné užívanie.

Ríbezľa je
Diuretikum (močopudná)
Diaforetikum (potopudná)
Vitaminiferum (obsahuje vitamíny)
Metabolikum (urýchľuje látkovú výmenu)
Antiflogistikum (zmierňuje zápaly)

List obsahuje
Triesloviny
Flavonoid rutín
Silica
Vitamín C

Plod obsahuje
Zložky skupiny vitamínov B
Vitamín C
Sacharidy
Pektín
Organické kyseliny
Fytoncídne látky
Minerálne látky

Účinky
Podpora činnosti tráviaceho ústrojenstva
Zápaly močových ciest a prevencia vzniku obličkových kameňov
Posilnenie imunitného systému
Posilnenie srdca a ciev
Zápaly dýchacích ciest a kĺbov

Nežiadúce účinky
Ríbezľa neobsahuje žiadne látky, ktoré by spôsobovali otravu, alebo predávkovanie. Zriedkavý výskyt reakcií sa zaznamenal pri zvýšenej citlivosti na niektoré látky pri chorobách srdca a obličiek.

Využitie
List sa používa v zmesi pri dlhodobých zápaloch močových ciest. Rovnako sa pridáva aj do zmesí pri prechladnutí a zápaloch dýchacích ciest. Rutín znižuje krehkosť ciev a zastavuje krvácanie drobných tepničiek, preto sa využíva pri ľahkom krvácaní zo slizníc pod kožou (kozmetické metličky na tvári, dekolte a dolných končatinách). Obsah vitamínov a minerálov má na starosti zrýchlenie látkovej výmeny. 30-40 plodov ríbezle pokryje dennú potrebu vitamínov a minerálov dospelého človeka.
Aj všetky pestované druhý ríbezlí majú podobné účinky, ako ríbezľa čierna, ale liečebne najúčinnejšia je práve táto.
Niekoľko ríbezľových listov pridaných do zaváranín znižujú riziko rastu plesní.

Vyrábame
Tinktúru z mladých listov a pukov
Čajové zmesi zo sušených plodov a listov
Džemy a zaváraniny z čerstvých plodov

Recepty

Čerstvý zdravý záhradný čaj

Potrebujeme
2 čerstvé listy ríbezle
2 čerstvé listy jahody
2 čerstvé listy černice
2 čerstvé listy maliny
2 čerstvé listy čučoriedky

Príprava
Listy zalejeme s 500ml horúcej vody a lúhujeme 15 min. Čaj popíjame počas dňa.

Recept na ríbezľový džem bez varenia
Recept na ríbezľový likér 

media
media
media
media
Súvisiace produkty