Lipový sirup
Obdobie: máj-jún
Potrebujeme:
10 hrstí lipového kvetu
1 – 2 citróny (podľa veľkosti)
100 ml citrónovej šťavy alebo 100 g kyseliny citrónovej
5 kg cukru (trstinového, kokosového, medu, ...)
prevarenú vychladenú vodu
Postup:
Lipový kvet dáme do veľkej zaváraninovej fľaše (3,5l), zalejeme prevarenou, vychladenou vodou, pridáme olúpaný a nakrájaný citrón a odložíme na 24 hodín. V hrnci prevaríme 1,5 l vody, pridáme cukor a vlejeme precedený výluh. Miešame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme kyselinu citrónovú alebo precedenú citrónovú šťavu. Ešte chvíľu povaríme, tesne pred varom odstavíme, naplníme fľaše a dobre zatvoríme. Vyjde nám cca 7 – 8 litrov sirupu. Pomery si vydelíme na základe našej potreby, ale čím viac, tým lepšie. Potešíme priateľov.