Náš mätový sirup

Keď mäta kvitne (júl-august),  práve vtedy je naideálnejší čas na výrobu sirupu. Vtedy je  najvoňavejšia.

Potrebujeme:

mätu piepornú

prevarenú vychladenú vodu

5 kg cukru (rafinovaný, nerafinovaný, kokosový...)

1 citrón

100 g kyseliny citrónovej alebo 200 ml čerstvej citrónovej šťavy

Postup: 

Do 3,5 l pohára naložíme toľko mäty, koľko sa zmestí a zalejeme vychladenou prevarenou vodou. Ak je veľmi teplé počasie, pridávam očistený citrón, aby sa nám výluh nepokazil. Mätu lúhujeme 24 hodín na tmavom, chladnom mieste, nalepšie špajza alebo pivnica. Ak nemáme pivnicu ani špajzku, prikryjeme fľašu uterákom alebo utierkou.

Do hrnca si nalejeme 2,5 litra prevarenej vychladenej vody a  začneme na miernom ohni rozpúšťať cukor. Precedíme výluh, pridáme kyselinu citrónovu alebo čerstvú precedenú citrónovu šťavu. Tesne pred varom odstavíme, naplníme fľaše a dobre zatvoríme. Vyjde nám asi 9 l sirupu, čiže máme nachystané darčeky pre celú rodinu.