Čokoládové cookies s morskou soľou

V poslednej dobe mám asi zvláštne chute. Cookies a keksíky pečieme doma často, lebo sú rýchle, jednoduché, deti ich zbožňujú a dlho vydržia. 

Tento recept som našla u svojej obľúbenej pekárky Baker by Nature a upravila som si ho podľa seba a našich potrieb. Keď budete mať čas, niekedy nahliadnite do jej pekárskeho umenia, je neskutočne inšpirujúce. 

Čo sa týka surovín, ja často pečiem z dvojzrnkovej múky, ale môžete použiť akúkoľvek polohrubú. Viem si predstaviť, že môžu byť vynikajúce aj z ražnej múky. Vločky som pridala ražné, ale môžu byť aj obyčajné ovsené, alebo špaldové. V čokoláde a cukre sa medze nekladú. Tu som použila trstinový cukor, aj keď najradšej mám kokosový, ale keďže v recepte už je kokosová múčka, nechcela som to preháňať. Vrámci čokolády môžete použiť čokoládové vločky, ja som nasekala 70% horkú. Tiež orechy môžete prispôsobiť tomu, čo máte radi. Dobré budú aj vlašské, aj mandle, pekan, pínie. Slnečnica je dosť ľahká, tak tam nám bude stačiť  50 gramov. 

So soľou to netreba preháňať. Na konci stačí pár zrniečok na každý koláčik. Mala som doma len hymalájsku, čiže zrnká sú dosť veľké. Pri ochutnávaní som zistila, že stačia 2-3.

POTREBUJEME

3 vajcia 

1 roztopené maslo 250 G 

100 G cukru (ak máte radšej sladšie cookies, môžete pridať 20 G)

3 PL medu 

270 G polohrubej múky 

90 G celých vločiek 

60 G strúhaného kokosu 

90 G nasekaných orechov 

štipku vanilky 

1 ČL škorice 

1 ČL prášku do pečiva, alebo sódy bikarbóny

150 G čokoládových vločiek, alebo nadrobno nasekanú čokoládu

Hrubozrnnú soľ na posypanie 

POSTUP

Predhrejeme si trúbu na 180 stupňov. V miske vymiešame roztopené maslo s cukrom a pridáme vajíčka. Ja nechávam mixér dosť dlho zapnutý, nech to má kvalitnú penovú konzistenciu. Pridáme vanilku, škoricu, polku múky, prášok do pečiva, orechy, druhú polku múky a pomaly všetky ostatné ingrediencie. Pozor, soľ dávame až po vytiahnutí z trúby. Cesto na cookies je hutné, hrubé, preto volím v mixéri na miesenie hák, s ktorým miesim chleba. 

Po dobrom vymiesení si vezmem zmrzlinovú naberačku. Tak viem, že všetky koláčiky budú rovnaké. Ale môžete použiť aj väščiu lyžicu. Na papier na pečenie ukladáme guličky o priemere do 5 cm. Čím väčšie, tým dlhšie pečenie. Veľkosť si upravte podľa toho, ako vám to vyhovuje. Niekto ich má rád menšie, nám vyhovuje takáto "raňajková veľkosť". 

Cookies pečieme asi 15- 20  min, závisí od trúby. Zhora môžu byť ešte trošku mäkké, no zospodu by mali byť zlatisté a pevné. Po vybratí plechu hneď poukladáme zrniečka soli (deťom som soľ nedala, lebo im to nechutilo :) ) . Koláčiky sú po upečení mäkké, ale po vychladnutí už zatvrdnú. 

Verím, že vám budú chutiť!




Súvisiace produkty