Náš bazový sirup

Obdobie:
máj – jún
Potrebujeme:
30 kvetov bazy čiernej (také, ktoré farbia peľom)
1 citrón
4 kg cukru (rafinovaný, nerafinovaný, kokosový...)
100 gr kyseliny citrónovej
2,5 l prevarenej vody
Postup: Kvety namočíme do vychladenej vody na 24 hodín a pridáme citrón bez kôry. Zohrejeme 2 l vody v hrnci. Výluh precedíme a vlejeme do vody. Pomaly, na miernom ohni, zohrievame. Postupne pridávame cukor a miešame, kým sa neroztopí. Ak požívame trstinový cukor, sirup skladujeme v chladničke. Na záver pridáme kyselinu citrónovú. Tesne pred varom odstavíme, naplníme fľaše a dobre zatvoríme. Hotovo. Jednoduché a také dobré!
Pozn.: Kvety nezbierajte v okolí polí, môžu byť zasiahnuté chemickým postrekom!