Náš bazový sirup

Obdobie:

máj – jún

Potrebujeme:

30 kvetov bazy čiernej (také, ktoré farbia peľom)

1 citrón

4 kg cukru (rafinovaný, nerafinovaný, kokosový...)

100 gr kyseliny citrónovej

2,5 l prevarenej vody

Postup: Kvety namočíme do vychladenej vody na 24 hodín a pridáme citrón bez kôry. Zohrejeme 2 l vody v hrnci. Výluh precedíme a vlejeme do vody. Pomaly, na miernom ohni, zohrievame. Postupne pridávame cukor a miešame, kým sa neroztopí. Ak požívame trstinový cukor, sirup skladujeme v chladničke. Na záver pridáme kyselinu citrónovú. Tesne pred varom odstavíme, naplníme fľaše a dobre zatvoríme. Hotovo. Jednoduché a také dobré!


Pozn.: Kvety nezbierajte v okolí polí, môžu byť zasiahnuté chemickým postrekom!