Sirup z plodov bazy na imunitu

 Obdobie: august-september

Potrebujeme:

3/4 šálky sušených bazových plodov

1,5 šálky vody

2 pl nastrúhaného zázvoru

1 čl mletej škorice

1/2 čl klinčekov (najlepšie drvených)

1 šálka medu

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu, pridáme bazové plody, zázvor, škoricu a klinčeky. Prevaríme, prikryjeme a redukujeme na miernom ohni cca 45 min., kým sa tekutina nezredukuje zhruba na polovicu. Necháme vychladnúť, zamiešame, postláčame a precedíme. Starostlivo primiešame med. Prelejeme do tmavej fľaše a skladujeme v chladničke. Vydrží cca 3 týždne. Ak by ste chceli predĺžiť trvanlivosť, odporúča sa ešte pridať 1 dcl brandy, v tom prípade deťom sirup podávame v teplom čaji. Inak sa sirup užíva 1čl denne pre dospelých a 1/2 čl denne pre deti na prevenciu počas 6 dní. Pri akútnom ochorení zdvojnásobíme dávku.




Súvisiace produkty