Domáci sirup zo smrekových výhonkov

Obdobie zberu: máj-jún

Potrebujeme:

mladé smrekové výhonky, nie dlhšie ako 10 cm, asi 100 kusov

1 kg nerafinovaného cukru

4 plátky olúpaného citróna

Postup: 

Smrekové výhonky navrstvíme do veľkej zaváraninovej fľaše a postupne zasypávame 1 kg nerafinovaného cukru (ak máme zásobu medu, tak ten je určite vhodnejší). Sem tam môžeme priložiť aj plátok citróna bez šupky. Takto zasypané výhonky prikryjeme a dáme na slnečné miesto. Šťavy sa postupne rozpúšťajú. Po  3 týždňoch scedíme voňavý sirup.

Kto ma záhradu, môže fľašu zakopať na 3 mesiace do zeme.

Sirup je vhodný v chrípkovom zimnom období, posilňuje imunitu, podporuje vykašliavanie, blahodárne pôsobí na zápaly hôrnych dýchacích ciest a podporuje tvorbu žalúdočných štiav.

Užívame 1-3 čajové lyžičky denne podľa potreby. Sirup nekombinujeme so syntetickými liečivami. Na zdravie!