Domáci sirup zo smrekových výhonkov
Obdobie zberu: máj-jún
Potrebujeme:
mladé smrekové výhonky, nie dlhšie ako 10 cm, asi 100 kusov
1 kg nerafinovaného cukru
4 plátky olúpaného citróna
Postup:
Smrekové výhonky navrstvíme do veľkej zaváraninovej fľaše a postupne zasypávame 1 kg nerafinovaného cukru (ak máme zásobu medu, tak ten je určite vhodnejší). Sem tam môžeme priložiť aj plátok citróna bez šupky. Takto zasypané výhonky prikryjeme a dáme na slnečné miesto. Šťavy sa postupne rozpúšťajú. Po 3 týždňoch scedíme voňavý sirup.
Kto ma záhradu, môže fľašu zakopať na 3 mesiace do zeme.
Sirup je vhodný v chrípkovom zimnom období, posilňuje imunitu, podporuje vykašliavanie, blahodárne pôsobí na zápaly hôrnych dýchacích ciest a podporuje tvorbu žalúdočných štiav.
Užívame 1-3 čajové lyžičky denne podľa potreby. Sirup nekombinujeme so syntetickými liečivami. Na zdravie!