Pŕhľava dvojdomá – Urtica dioica

Bežná „burina“ so zázračnou silou. Žihľavu nájdeme takmer všade. Je to jedna z našich najliečivejších rastlín. Jej liečivé účinky sú písané v starých herbároch už od nepamäti. Rastlinu zbierame od mája do septembra. Najkvalitnejší zber však odporúčame v máji, keď je žihľava mladá. Zbierame hornú časť rastliny, najlepšie do 15 cm. Ak chceme pripraviť liečivo z koreňa, ideálne je vykopať ho na jeseň, koncom októbra, keď ešte zem nie je zamrznutá. Pri zbieraní odporúčame ochranné rukavice.
Žihľava je
- Hemostatikum (zastavuje krvácanie)
- Urologikum
- Prostatikum
- Dermatologikum
- Antiseptikum
- Diuretikum
- Analgetikum
- Cholagogum (vylučovanie žlče)
Obsahuje
- Vitamín C
- Vitamín B
- Provitamín A
- Železo
- Horčík
- Vápnik
- Pálivý trichomín (obsahuje histamín)
- Acetylcholin
- Kyselinu mravčiu
- Kyselinu kremičitú (močopudné účinky)
- Živicu
- Fytol (dôležitý pre syntézu vitamínu K)
- Glukokiníny (znižujú hladinu cukru v krvi)
Účinky
- Zlepšuje látkovú výmenu (metabolizmus)
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Upravuje činnosť srdca
- Upravuje činnosť vaječníkov
- Je žlčopudná a podporuje tvorbu enzýmov
- Zmierňuje astmatické záchvaty
- Zmierňuje reumatické bolesti
- Zlepšuje funkciu prostaty (je vhodná pri zápale a zväčšení)
- Pôsobí na ochorenia močových ciest
- Zvyšuje podiel železa v krvi
Využitie
Čaj zo žihľavy prelieči obličky, žlčník i pečeň, pomáha pri anémii, alergii, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus. Priaznivo ovplyvňuje činnosť čriev a pôsobí mierne močopudne. Žihľavový čaj sa zaraďuje aj k bojovníkom proti leukémii, artérioskleróze, chronickým bolestiam kĺbov i osteoporóze. Jeho dlhodobejšie užívanie je tiež výborným prírodným liekom na nádchu. Žihľavu by si mali dopriať určite aj cukrovkári, pretože znižuje hladinu krvného cukru. Žihľavový čaj riedi a čistí krv, odstraňuje vyrážky a farebné nerovnosti pokožky, prečisťuje pečeň. Pri nedostatočnej činnosti srdca a obličiek sa jedna čajová lyžička varí 10 minút v 1/4 l vody a potom sa nechá 5 - 10 minút vylúhovať. Teplý odvar sa pije 3x denne. Pripravuje sa vždy čerstvý, bezprostredne pred použitím. Pri jarnej žihľavovej kúre pijeme zápar z mladých listov žihľavy 2x denne, 6 dní v týždni, počas troch týždňov. Kúru odporúčame začať v splne, nekombinovať zbytočne s ťažkými potravinami, cukrom ani alkoholom. S takouto kúrou si viete zlepšiť stav pleti, stareckých fľakov, vlasov, kožných plesní, kurieho oka aj zažívania. Budete sa cítiť svieži a omladení. Keďže obsahuje železo, bunky sa začnú okysličovať. Tiež sa nám zlepšia chronické stavy migrény.
Zo žihľavy vyrábame
- Masť
- Tinktúru
- Zápar
- Odvar
- Obklady
- Sirup