Ríbezľový džem bez varenia

Potrebujeme:

1,5 kg čiernych ríbezlí

1,6 kg cukru 

Postup: 

Očistené a umyté ríbezle rozmixujeme tyčovým mixérom (nie dlho, stačí tak 30 sekúnd, aby nevznikla pena a aby sme mali v hmote aj celé kúsky). Pridáme cukor (ja som dala 1 kg trstinového a 600 g kokosového cukru). Hmotu necháme stáť na chladnejšom mieste (špajza, pivnica) 24 hodín a občas premiešame. Naplníme do pohárov, skladujeme v chladničke. Vyšli nám asi 3 l hmoty. Lekvár vydrží cca 2 roky.

Aké jednoduché! Tým, že sme ríbezle nevarili, tak ich obsah vitamínu C zostáva z väčšej časti zachovaný. Nepridávame žiadne zahusťovadlá. Takto sa dajú spracovať aj červené ríbezle a černice. Plody čiernych ríbezlí môžeme aj sušiť. Sú silno protizápalové a zápar z nich sa používa ako kloktadlo pri angínach a zápaloch ústnej dutiny.

Listy sa zbierajú po odkvitnutí kvetov, majú vynikajúci močopudný účinok, čaj z nich sa používa pri prechladnutí, zápaloch močových ciest, reume a hnačkách.


(Tento recept sme si požičali od našej priateľky Hanky Štvrteckej, ktorá sa venuje zdravej výžive.) 

Súvisiace produkty