PÚPAVOVÉ PESTO

Potrebujeme:

cca 200 g čistých púpavových listov z bezpostrekového prostredia

125 ml olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

3 čl píniových (alebo iných) orieškov

3/4 čl soli

35 g nastrúhaného parmezánu 

Postup:

Jemne opražíme oriešky, tak aby chytili zlatistú farbu. Listy púpavy rozmixujeme, zalejeme olivovým olejom a zmiešame s ostatnými ingredenciami. 

Podávame na chlebíku, prípadne si môžeme pripraviť toasty alebo doň, len tak, namáčať celozrnné tyčinky.

PÚPAVOVÉ CESTOVINY

Jednoduché a veľmi chutné...

Potrebujeme:

300 g semolinovej múky

1/2 čl soli 20 g čistých, otvorených kvetov púpavy

2 pl oleja

120 ml vody

Postup:

V miske premiešame múku so soľou. Na najvyššom stupni mixéru rozmixujeme kvety, olej a vodu. Mixujeme, kým nám neostane hladká konzistencia, bez malých častí. Pridáme hmotu k múke. Hnietime približne 5 min. a približne 5 min. necháme cesto odpočinúť. Znovu hnietime. Zabalíme cesto do potravinárskej fólie a prikryjeme utierkou. Necháme opäťodpočinúť približne 30 min. Guličku cesta rozdelíme na 4 kúsky a pomaly vkladáme do stroja na cestoviny. Typ cestovín si urobíme podľa chuti a vkusu. Necháme uschnúť a skladujeme alebo hneď uvaríme. Tiež si z cesta môžeme urobiť pirohy (vnútri riccota s nasekanými púpavovými listami a listami žihľavy, trošku slaninky... mňam).

PÚPAVOVÁ OMELETA 

Potrebujeme:

hrsť čistých púpavových listov

1 ks cibule

3 – 4 vajíčka (podľa chuti)

soľ

kajenské korenie

Postup:

Nasekáme si cibuľku, hrsť čistých púpavových listov, zmiešame s vajíčkami, osolíme, pridáme štipku kajenského korenia (pozor, veľmi štípe) a pripravíme ako bežnú omeletu.

PÚPAVOVÝ SIRUP S JABLKAMI

Potrebujeme:

50 čistých otvorených púpavových kvetov

500 g očistených nakrájaných zelených jabĺk

1 stonku rebarbory (nemusí byť)

1 l vody

500 g cukru

šťava z jedného väčšieho citróna

Postup:

Všetko spolu, okrem cukru, vložíme do väčšej nádoby a zalejeme vodou. Necháme lúhovať cca 12 hodín v chladničke. Potom masu poriadne precedíme a postláčame. Tu je vždy individuálne, koľko šťavy pustia jablká. Je dobré si obsah šťavy zvážiť a podľa toho si pripraviť aj cukor v pomere 1:1. Pomaličky varíme s cukrom, kým sa nerozpustí a sirup nezhustne. Dávame si pozor, aby sme sirup neprevarili, zmení farbu. Mala by ostať jasno žltá. Následne zlejeme do skladovacej nádoby a dobre uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Sirup je výborný, napríklad na palacinkya alebo do jogurtov, či tvarohu.

PÚPAVOVÉ KVETY si môžeme vysmažiť v cestíčku ako mäsko a podávať ako špeciálnu prílohu.

PÚPAVOVÉ LISTY môžeme použiť do šalátu, alebo ako zeleninovú oblohu.  

PÚPAVOVÝ ŠALÁT 
Listy púpavy umyjeme, natrháme na drobnejšie kúsky a ak nám stále pripadajú neprirodzené na našom tanieri, zmiešajte ich napríklad s poľníčkom, špenátom alebo rímskym šalátom. Nakrájajte redkvičku, vňať zelenej cibuľky alebo pažítku, šalátovú uhorku a premiešajte, chuťte soľou, olejom, korením a ak vám to nevadí, ozdobte kvetinkami, napr. púpavovým kvetom alebo sedmokráskou. Jesť ich nemusíte, ale aj keby ste tak urobili, je to v poriadku, aj kvety sú jedlé. Šalát môžete zaliať jogurtom, do ktorého môžete pretlačiť cesnak. Je vhodný takto samostatne alebo ako príloha k mäsu, rybe i vajíčkam.

PÚPAVOVÝ LIKÉR 

Na púpavový likér potrebujeme koreň púpavy, ktorý obrežeme v zemine nožom, uvoľníme, poriadne ho umyjeme a môžeme vyčistiť aj kefkou na potraviny alebo klasickou zubnou kefkou. Nakrájame, zalejeme brandy a medom v pomere 1:0,5. Zlepšuje trávenie a zmierňuje bolesti žalúdka. Stačí jedna polievková lyžica denne.

PÚPAVOVÁ POLIEVKA 
Do zeleninového vývaru, keď má cca 50 – 60 stupňov, pridáme púpavové listy, odporúčam menšie, sú “čerstvejšie” a menej horké. Necháme postáť vo vode 10 minút, pridáme muškátový oriešok, biele korenie a rozmixujeme. Po naliatí do taniera do nej vsypeme nadrobno pokrájanú cibuľu a bylinky. Ak chcete, cibuľku môžete opražiť do zlata a vsypať jej orestované krúžky do polievky. Ochutiť ju môžete lyžicou smotany, jogurtu, syra, poprípade do nej môžete pridať zeleninu podľa svojej chuti.

PÚPAVOVÉ SMOOTHIE 
Čerstvé púpavové listy, špenát, 1/2 banánu a 1 zrelšie jablko rozmixujeme, podľa potreby zriedime vodou a môžeme konzumovať. Ak ste nepili smoothie zo zelených listov, odporúčame dať 1 hrsť púpavy a 1 hrsť špenátu. Ak ste na smoothie zvyknutí, môžete viac a pridajte a žihľavu.

PÚPAVOVÁ KÁVA 
Koreň púpavy vyberieme zo zeminy, poriadne očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Rozložíme na plechu alebo v sušičke na potraviny a necháme schnúť kým nepraská ako lupienky. Ak sušíte v rúre, tak maximálne na 50 °C. Po vysušení môžete koreň upražiť, ale nemusíte.
Ak sa rozhodnete pre praženie:
Plech nahrejte v rúre pri 150 °C, potom naň vsypte vysušené korene, pečte cca 3 – 5 minút, potom plechom potraste, aby sa korene poprevrácali, opäť poopekajte cca 3 minúty. Nechajte vychladiť.
Pražiť môžete aj na klasickej panvici. Pražením sa však likvidujú všetky enzýmy, čo je škoda.

Ak sa rozhodnete korene nepražiť alebo už máte korene upražené, spracujte ďalej takto:
Vysušené korene buď pomeliete v kávovom mlynčeku alebo rozdrvíte v mažiari. Zalievame horúcou vodou, klasickým spôsobom, ako mletú kávu. Ak chcete zachovať živosť púpavových enzýmov, zalievajte už čiastočne vychladenou vodou, max. na 70 °C. Môžete použiť aj v klasických kávovaroch. Káva ma bylinkovo horkú príchuť. Ak ste zvyknutí sladiť, možete medom, kľudne pridajte aj mliečko.

Zároveň pripájame recept na šalát, od našej bylinkárky Anely:
Strednú časť listov (po odkrojení vrchnej a spodnej časti cca 1/3) nakrájame na drobné prúžky. V hrnci si rozvaríme ošúpané, nadrobno nakrájané zemiaky (vodu dáme len tesne nad zemiaky), s ktorými zalejeme listy (aj s vodou zo zemiakov, tieto zemiaky musia byť vlažné čiže ani horúce ani studené). Následne šalát len posolíme a dochutíme trochou octu a hodnou dávkou tekvicového oleja (ak je potrebné, môžete ešte pridať vodu).Nakoniec necháme dobre vychladnúť v chladničke.

Zdroj: http://k-vital.sk/zdrava-vyziva-recepty-z-pupavy-salat-med…/


media
media
media
media
Súvisiace produkty