Makové mlieko
Viacerí z vás sa dopytujú po nejakom prírodnom recepte na doplnenie vápnika. Babské kruhy jednoznačne odporúčajú makové mlieko, keďže mak je rastlina s najvyšším prirodzeným obsahom vápnika (1400mg/100g). Jeho pravidelné pitie je veľmi účinne v boji proti oseoporóze. Mak obsahuje 20% veľmi kvalitnej bielkoviny, 40 - 60 % hodnotného oleja, veľké množstvo vlákniny a je tiež významným zdrojom zinku, horčíka a železa. V makovom mlieku je 12 x viac vápnika ako v kravskom mlieku. Mak je tiež veľmi vysoko zásaditý.
Potrebujeme:
100 g maku (môže byť biely, aj modrý)
800 – 1000 ml vody (z 800 ml bude mlieka menej, ale bude krémovejšie)
Postup:
Mak prepláchneme, zalejeme odmeraným množstvom vody a necháme cez noc stáť pri izbovej teplote. Zrnká maku budú sadať na dno nádoby. Zmes môžeme občas premiešať, no nie je to nutné. Ráno bude tekutina trošku sivá, pretože z maku sa postupne uvoľňuje tuk. Zmes prelejeme do mixéra a pustíme na plné otáčky. Keď bude mať nápoj mliečnu farbu, precedíme ho cez veľmi jemné cedidlo.
Ak by vám mlieko nechutilo, je možné dochutiť ho medom, banánom, alebo škoricou. Makové mlieko je vhodné aj do smoothies.
Mlieko nie je dobré dlho skladovať.