CESNAK KUCHYNSKÝ - Allium sativum 

Zázračný cesnak vhodný pre každú neduhu nemôže chýbať v žiadnej kuchyni.Je to najstaršia liečivá rastlina na svete. Poznatky o ňom zozbierali už starí egypťania a bol aj súčasťou posmrtnej výbavy faraónov. 

Cesnak kuchynský sa radí medzi prírodné antibiotiká – fytobiotiká, čo znamená, že zabraňujú rastu mikroorganizmov, nepoškodzujú črevnú flóru a nemajú vedľajšie účinky. Cesnak podporuje imunitu, zabraňuje trombózam, Ničí vírusy, baktérie a rôzne druhy parazitov. Bráni rakovinovému bujneniu, posilňuje žľazy tráviaceho systému a má blahodárne účinky na sliznicu čriev. Nutná je tiež opatrnosť pri dávkovaní, cesnak je vhodné užívať pravidelne a v menších dávkach.

 

OBSAHUJE 

Silice s obsahom alicínu

Vitamín A 

Vitamin B1, B2

Vitamín C 

Železo

Draslík 

Vápnik 

Jód 

Fosfor

Kyselina kremičitá 

 

CESNAK JE 

Expektorans (uvoľnuje hlien)

Diaforetikum (podporuje potenie)

Antiseptikum (ničí mikroorganizmy)

Diuretikum (podporuje vylučovanie moču)

Hypolipidemikum (znižuje LDL cholesterol)

Antibiotikum 

Antivirotikum 

 

VYUŽITIE 

Cesnak kuchynský využívame pri bežných zápalových infekciách ako prostriedok podpory imunity. Zároveň ho používame pri akútnom, či dlhotrvajúcom kašli vo forme sirupu, alebo  za surova v kombinácii s medom a citrónom. Pri cielenej podpore znižovania cholesterolu okrem úpravy stravy užívame sirup, alebo tinktúru z cesnaku kuchynského. Pri bolestiach a zápaloch uší používame cesnak vo forme oleja. V preventívnej forme užívame cesnak pre podporu imunitného  a cievneho systému v bežnom používaní v kuchyni. Ideálne v nátierkach a dipoch v surovom stave. Pri teplej kuchyni pridávame cesnak vždy až na konci varenia. 

 

VYRÁBAME 

Olej 

Tinktúru

Sirup 

Kúpeľ 

 

RECEPTY 

 

Imunitná bomba bez kompromisov 

Do misky zmiešame 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/2čl kardámonu, 1/2čl kurkumy 1/2čl škorice, 1/2čl kajenského korenia 1čl strúhaného zázvoru, 1pl medu a 1pl olivového oleja. Tento elixír užívame každý deň po troškách, skladujeme v chladničke.

 

Cesnakový olej 

Recept nájdete tu:  cesnakový olej

 

Cesnaková tinktúra

Hlavičku cesnaku očistíme a nadrobno nasekáme. Zalejeme kvalitným alkoholom a necháme stáť 14 dní. Potom tinktúru scedíme a užívame 1-3 čl do vody denne. 

 

Cesnakový sirup 

Do zaváraninovej fľašky nakrájame 3 hlavičky cesnaku, 1 celú cibuľu a 1 nakrájaný citrón. Zahrejeme 500ml vody a pridáme 400g cukru. Cukor roztopíme a zlejeme do fľašky s cesnakom. Dobre uzatvoríme a necháme stáť v chladničke 1-2 týždne. Následne scedíme. Sirup užívame denne 1 polievkovú lyžicu. 

 

Cesnakový elixír s chrenom 

Očistíme si 4 citróny, 1 veľkú cibuľu, 3 lavičky cesnaku a asi 150g koreňa chrenu. Všetky ingrediencie posekáme nadrobno a zalejeme 1 litrom prevarenej vody a zasypeme s 500g cukru. Dobre uzatvoríme a necháme stáť 14 dní. Potom scedíme a užívame 1-2 polievkové lyžice denne. 

 

 Zdroje: 


Kuchař Jiří, Jonáš Josef -  SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIBIOTIK, EMINENT 2014 

Rystonová Ida, BZLINY NA DÝCHACÍ CESTY, VODNÁŘ, Praha 2010

Jahodář Luděk, FARMAKOBOTANIKA, KAROLINUM, Praha 2011 


Foto: Pexels.com

 

 

media
media
Súvisiace produkty