Kapucínka pochádza z Kolumbie a je hojne rozšírená po celom svete. Jej všestranné využitie, a estetický vzhľad sú prínosom každej našej záhradky. Je nenáročná na pestovanie a dá sa využiť ako celá rastlina. Jedlé sú listy, kvety, koreň aj semená. Listy a kvety zbierame a spracovávame od mája do augusta a koreň so semenami k jeseni. Liečivé účinky pôsobia na celé telo a to doslova, od hlavy, po päty. . .


Kapucínka je

Antiflogistikum (protizápalová)
Fytoncídum (bráni rastu mikroorganizmov – antibiotikum)
Antiseptikum (antibakteriálna)
Urodezinficiens (čistí močovú sústavu)
Dermatologikum (pôsobí na kožné defekty)

Obsahuje

Silice (glukozinoláty)
Karotenoidy
Fenoly
Kyselina askorbová (Vitamín C )
Flavonoidy

Využitie

Sinusitída
Bronchitída
Cystitída
Zápaly močových ciest
Zápaly dýchacích ciest
Zápaly ústnej dutiny a hrdla

Vyrábame
Tinktúru
Odvar
Zápar
Čerstvú šťavu
Využívame v kuchyni

Používame
Účinné látky silíc majú príbuznú štruktúru aj účinnosť, ako tie z chrenu, horčice, alebo potočnice. Benzylhorčičná silica pôsobí aj v minimálnych koncentráciách na 46 kmeňov stafylokokov, ale aj na streptokoky a ďalšie baktérie. Podľa výskumov A.G.Winter *, sa predpokladá jedinečnosť biologickej časti rastliny, ktorá môže byť až o 20-40% účinnejšia, ako synteticky vyrobené látky podobného zloženia. Kapucínka pôsobí na orgány, ktorými sa práve tieto silice vylučujú. To znamená, že pôsobí na chronické prieduškové a pľúcne ochorenia, kde pôsobí ako expektorans a teda riedi hlien. Špeciálne sa však rastlina osvedčila pri zápaloch močových ciest. Podľa posledných výskumov vzhľadom na antibakteriálnu účinnosť je účinná aj v prípade infekčného postihnutia vlasových korienkov, ktoré vedú k holohlavosti.
Celá rastlina je jedlá a užívame ju v surovom stave v kuchyni do šalátov a nátierok. Zelené plody môžeme využiť ako falošné kapary do kyslého, alebo slaného nálevu. Čerstvá šťava sa pije zriedená vnútorne, alebo sa používa ako obklad na kožné bakteriálne zápaly, aj stafylokokové infekcie.

Nežiadúce účinky
Zriekavo sa vyskytujú tráviace ťažkosti. Pri gravidite a dojčení sa neodporúča kvôli nedostatku vedeckého materiálu. Kontraindikuje s vredovou chorobou žalúdka a dvanástnika a závažnými ochoreniami obličiek.

*Karol Mika, Fytoterapia z pera lekára , Oveta 2016, 356
zdroje: Mudr. Karol Mika, Fytoteraia z pera lekára, Osveta, 2016
Kuchař Jiří, Jonáš Josef, Svet prírodných antibiotík, Eminent 2014
Košťálová Daniela, Fialová Silvia, Račková Lucia, Fytoterapia v súčasnej medicíne, Osveta, 2012
Autor: Daniela Viskupič


media
Súvisiace produkty