Každý má na kašeľ svoje metódy a recepty. Niekedy však nie je zlé vyskúšať niečo nové. Ingrediencie ľahko zoženiete v potravinách, medzi koreninami. Medovka sa dá nahradiť aj materinou dúškou, alebo harmančekom. Každá zložka v sirupe má svoj význam. Cibuľa je chronicky známa, ako anithistaminikum a prírodné antibiotikum. Tlmí aj dusivý a suchý kašeľ. Fenikel pôsobí zjemňujúco na sliznicu, uvoľňuje stiahnutie priedušiek a preto je vhodný aj pri astmatickom kašli a zápaloch respiračného systému. Bedrovník anízový je rovnako vhodný pri kataroch dýchacích ciest a podpruje vykašliavanie. Medovka, alebo materina dúška, či harmanček pôsobia upokojujúco na nervovú sústavu a podporujú účinok ostatných zložiek sirupu. 

Potrebujeme 

1 ČL feniklového semena 

1 ČL semena bedrovníka anízového (anízu)

1 ČL medovky lekárskej 

1 malú cibuľu 

200 ML vody 

2 kopcovité lyžice medu (alebo 4 lyžice javorového sirupu)

Postup

Cibuľu si očistíme a nakrájame  nadrobno. Vložíme do hrnca a zalejeme s vodou.  Na miernom ohni pomaly privedieme do varu. Pridáme fenikel a aníz,  prikryté varíme na najmenšom ohni 5 minút. Potom odstavíme, pridáme medovku a necháme odpočívať 10 minút s pokrievkou. Na záver precedíme a primiešame med. Sirup zlejeme do tmavej fľašky. Môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy pre predĺženie živnostnosti. Inak sirup vydrží pri hygienickom užívaní 7-10 dní v chladničke. 

Užívanie 

Sirup je vhodný pre deti od 1 roka. Samozrejme je vhodný aj pre dospelých. Užívame podľa potreby 1-3x denne 1 ČL priamo do úst. 









media
media
media
media
media
Súvisiace produkty